De cruciale rol van samenwerking tussen kinderopvang en jeugdhulp
Eind november jl. organiseerden we voor de tweede keer onze KIX Day (Kinderopvang Inspiratie eXperience dag) waar diverse sessies en workshops gevolgd konden worden. Als proef hebben we op deze dag onze klanten uit de jeugdhulp en kinderopvang samengebracht. Dat leverde waardevolle inzichten op.
De workshop over zorgkinderen was voor mij een van de hoogtepunten. Wij bedienen 90 procent van de jeugdzorgorganisaties in Nederland met onze software en de uitwisseling van die beroepsgroep met de kinderopvang was heel interessant. Er zijn vanuit de kinderopvang veel verhalen over de toename van het aantal zorgkinderen. Mensen uit deze twee sectoren hebben wel wat uit te wisselen. Wat me diep raakte, was het verhaal van een kinderopvangmanager die vertelde dat het contract met de ouders van een kind beëindigd wordt als er, ondanks hulp bij ernstige gedragsproblemen, binnen drie maanden geen duidelijke verbetering optreedt.
Dat klinkt heel hard, want als zo’n kind thuis komt te zitten en vele maanden moet wachten op hulp wordt de situatie er niet beter op. Maar ik begrijp het ook wel. Als andere kinderen ernstig lijden onder het probleemgedrag van hun groepsgenootje of zelfs niet meer naar de opvang durven, dan moet je ingrijpen in het belang van de groep. Maar pijnlijk is het wel omdat je weet dat je het kind met problemen er niet mee helpt.
Andere ervaringen die werden gedeeld in deze workshop: een maatschappelijke kinderopvangorganisatie die kwetsbare gezinnen met grote betalingsachterstanden binnenboord houdt, om kinderen uit deze gezinnen toch zo veel mogelijk een stabiele omgeving te bieden. Of het verhaal van de kinderopvang die knel komt te zitten. Aan de ene kant is er te weinig preventie waardoor steeds meer kinderen met een zorgbehoefte instromen, aan de andere kant is er te weinig uitstroom richting jeugdhulp door de wachtlijsten en personeelsgebrek.
Vanuit jeugdhulp hoorde ik over de ontwikkeling om meer ambulant te gaan werken en kinderen zoveel veel mogelijk in hun eigen omgeving hulp te bieden, dus op de opvang, op school of thuis. Ik bespeurde bij de deelnemers aan de workshop nog maar weinig samenwerking tussen kinderopvang en jeugdhulp. Ik weet dat er landelijk initiatieven zijn waarbij jeugdhulp komt observeren en/of komt helpen in groepen van de kinderopvang maar kennelijk is er hier nog een wereld te winnen.
Jeugdhulp heeft te kampen met bezuinigingen en flinke wachtlijsten en kan het werk nauwelijks aan. Het zou dan een mooi idee zijn om pedagogisch medewerkers en coaches beter uit te rusten om zorgkinderen te begeleiden en vroegtijdig te kunnen signaleren en bijsturen.
Een van de doelen van KIX Day is om te horen en te onderzoeken hoe wij het werk van klanten nog beter kunnen ondersteunen met onze software. In de combinatie van jeugdhulp en kinderopvang zie ik mogelijkheden waarin wij als SDB kunnen faciliteren. Ik hoor graag hoe jullie daarover denken.
De eerste mogelijkheid is het uitwisselen van informatie. We zijn er in gespecialiseerd om een afgeschermd deel van een elektronisch cliëntendossier te kunnen ontsluiten voor een andere partij. Misschien is het een idee om in de ouderapp een deel van het dossier van jeugdhulp te delen met de kinderopvang. Dan kunnen de drie partijen met elkaar communiceren over een aanpak, waarbij de ouders de regie houden.
Een tweede mogelijkheid is het aanbieden van e-learnings voor pedagogisch professionals, met handvatten om met problematisch gedrag om te gaan. We hebben binnen SDB een groot aanbod van e-learnings, het systeem staat er dus al. Het is een kwestie van samen met een jeugdzorgorganisatie modules over zorgkinderen in de kinderopvang te maken.
Een derde optie is het ondersteunen door middel van een leerplatform met interventies die je vanuit een besloten AI-omgeving kunt benaderen. Als pedagogisch professional kun je dan vragen ingeven als: wat zou ik kunnen doen als een kind dit soort gedrag vertoont?? Wat zou er achter dit gedrag kunnen zitten? Welke vragen zou ik aan de ouders moeten stellen Op die manier kun je professionals ondersteunen.
We beschikken al over een leerplatform. Het wordt gebruikt om alle beleidsstukken van een organisatie in een database te zetten waarna medewerkers een praktisch en helder antwoord krijgen op vragen als: wat staat er in ons pedagogisch beleid over pestprotocollen? Hoe gaan we om met de AVG? Met input van jeugdhulp kan dit omgebouwd worden naar een database met mogelijke interventies en adviezen.
Het was van grote meerwaarde om beide beroepsgroepen voor KIX Day uit te nodigen. De uitwisseling van ervaringen leverde voor iedereen nieuwe inzichten op. We hebben binnen SDB veel ontwikkeld en er zijn mogelijkheden om applicaties en platforms geschikt te maken voor de samenwerking en uitwisseling tussen jeugdhulp en kinderopvang.
Waar ligt jullie grootste behoefte? Ik hoor het graag. Wordt vervolgd!
Peter van Zijl, business development director SDB
Terug naar blogartikelen