Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief SDB HR/Salaris

De wereld van HR en Salaris staat nooit stil. Er zijn belangrijke wijzigingen die invloed hebben op jouw dagelijkse werk. Denk aan nieuwe cao-afspraken, fiscale regels en slimme functionaliteiten binnen SDB.

 

Cao-wijzigingen: extra uren tellen mee voor iedereen

Er zijn in 2025 veel wijzigingen in zorg-cao’s. Lonen, reiskosten, minimum vakantietoeslag, en minimum eindejaarsuitkering gaan in veel gevallen omhoog.

Zodra de cao-partijen akkoord zijn voeren we de wijzigingen door in SDB Salaris. Als er een aanpassing plaatsvindt met terugwerkende kracht, worden er door ons automatisch herrekeningen uitgevoerd.

Een belangrijke wijziging die we alvast toelichten:

Als gevolg van een gerechtelijke uitspraak zal het onderscheid tussen parttimers en fulltimers bij overwerk/extra werk komen te vervallen.
In een aantal cao’s (VVT, KNR, Gehandicaptenzorg) is hier, met terugwerkende kracht per 1 januari 2025, reeds in voorzien:

Meerwerk wordt ook van toepassing op voltijders. Alle uren die een werknemer heeft gewerkt boven de overeengekomen arbeidsduur zijn meer-uren, ongeacht de omvang van het dienstverband. Ook over meer-uren boven de voltijd arbeidsduur wordt derhalve voortaan vakantiegeld, eindejaarsuitkering, pensioen (conform Pensioenreglement PFZW) en verlof opgebouwd. Pensioen was overigens al van toepassing.

De analyses en voorbereidingen bij productontwikkeling zijn op dit moment in volle gang. Uiterlijk 1 juli zal dit operationeel zijn. Via diverse kanalen zoals release notes en de Kennisbank, houden we je op de hoogte.

Wat betekent dit voor SDB HR/Salaris?

  • In zowel Salaris als HR wordt het vinkje ‘Automatisch vullen’ bij ‘Opslagpercentage vakantiedagen’ ook aanpasbaar bij fulltimers. Het percentage wordt dan automatisch berekend. Bij de bestaande fulltimers moet je het percentage vullen of met het vinkje laten berekenen. Via het scherm ‘Collectieve mutaties’ in SDB Salaris kan dit ook.
  • Vanuit de aanleverende roosterapplicaties zullen correctie-mutaties moeten worden aangeleverd van de betreffende loonfactoren (003 en 013). In SDB Planning wordt aan een geautomatiseerde oplossing gewerkt.
  • Een aantal controles in de proef- en salarisverwerking zal worden aangepast

SDB HR direct gekoppeld aan UWV

Door een koppeling tussen SDB HR en het UWV Digipoort is het mogelijk om digitaal verzuimmeldingen uit te wisselen.

Via deze koppeling is het mogelijk om 4 berichtensoorten uit te wisselen:

  • Verzuimmelding
  • Herstelmelding
  • MLA (Melding Langdurig Arbeidsongeschikt)
  • MLA herstelmelding

Wanneer de koppeling bij jou is geactiveerd, kun je een verzuimmelding vastleggen en deze direct versturen naar UWV. SDB HR kan de statussen van meldingen ophalen bij UWV en tonen binnen de applicatie.

Netto salarisvergelijking beschikbaar

Speciale aandacht dit keer ook voor een toepassing die al enkele jaren beschikbaar is, maar nog niet bij iedereen bekend is.

Het gaat over de Netto salarisvergelijking, een functionaliteit  om de lopende proefverwerking met een voorgaande definitieve salarisverwerking te vergelijken. Bijvoorbeeld die van de voorliggende maand of juist van dezelfde maand een jaar geleden.

De vergelijking gebeurt op netto salaris en kan zowel op verschil in euro’s (bijvoorbeeld een verschil > € 200), als op een percentage verschil (bijvoorbeeld 10%) worden uitgevoerd. Vervolgens krijg je een lijst met resultaten die je ook kunt exporteren naar Excel.

Wat ook erg handig is, is om door te klikken bij de werknemer om de beide loonberekeningen naast elkaar te kunnen zien om daaruit het verschil te kunnen verklaren.

Je vindt de Netto salarisvergelijking in SDB Salaris onder het Output-menu.

Verplichte CO2-rapportage voor 30 juni

Vanaf 2024 zijn werkgevers met meer dan 100 werknemers verplicht om jaarlijks een rapportage in te dienen over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van medewerkers, in het kader van het Besluit CO₂-reductie werkgebonden personenmobiliteit.

Deadline aanlevering

De rapportage over het jaar 2024 moet uiterlijk 30 juni 2025 worden aangeleverd via het loket van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).


Beschikbare rapportage vanuit het systeem

Om klanten te ondersteunen, hebben wij een rapportage in SDB Salaris beschikbaar gesteld onder [ Overzichten | Werkgebonden personenmobiliteit] waarin onderscheid wordt gemaakt tussen:

  • Woon-werkverkeer: aantal kilometers op basis van het hoofdvervoermiddel
  • Gedeclareerde kilometers (zakelijk verkeer), waarbij rekening wordt gehouden met afwijkende vervoermiddelen.

Let op: wanneer je een selectiecriterium wijzigt, dien je te klikken op de oranje knop ‘Opvragen’, om de rapportage te verversen.

Voor deze rapportage maken we gebruik van de vaste loonfactoren die betrekking hebben op reiskosten, te weten:

  • 661, 337, 338, 339 – Woon-werk kilometers
  • 109, 464, 465, 466 – Declaratiecomponenten voor zakelijke kilometers

Voor uitgebreide informatie over de regelgeving en het aanleveren van de gegevens kun je terecht op de website van de RVO.

Vaste eindheffing voor bestelauto’s bij gedeeld gebruik

Wanneer werknemers afwisselend gebruikmaken van een door de werkgever beschikbaar gestelde bestelauto, is een vaste eindheffing verschuldigd. Per 1 januari 2025 is dit bedrag verhoogd naar € 438,00 per jaar per bestelauto.

Deze regeling geldt ook als er géén sprake is van privégebruik en er een sluitende rittenregistratie wordt bijgehouden. De Belastingdienst beschouwt het afwisselend gebruik als zodanig dat bijtelling niet van toepassing is, maar wél de eindheffing.

In SDB Salaris kan het bedrag aan eindheffing worden opgevoerd op:
Loonfactor 449 – Eindheffing doorlopend afwisselend gebruik bestelauto.

Dit kan als variabele, in bij voorkeur december. En dit dan opgeven bij een willekeurige medewerker uit het personeelsbestand.

DIZ Day 2025

Na een succesvolle editie vorig jaar zijn we terug met DIZ Day 2025. We nodigen je graag uit voor een inspirerende dag op donderdag 30 oktober.

Aanmelden