Ga naar de inhoud

DIZDay 2022 | Testimonial

Een cadeautje voor iedereen die gebruikmaakt van SDB-software. Dat was ook dit jaar de insteek van DIZ Day. Omdat veel organisaties in de zorg nog altijd te maken hebben met coronamaatregelen, vond het evenement opnieuw online plaats. Met ‘Verwondering’ werd gekozen voor een positief en optimistisch thema. De mogelijkheden blijken namelijk eindeloos als inhoud en creativiteit samensmelten – zoveel heeft ons de afgelopen tijd wel geleerd.

Terug naar de bedoeling

“Verwondering verdwijnt naar de achtergrond als je ouder wordt”, trapte dagvoorzitter Sabine Uitslag af. “Terwijl het belangrijk is om anders te kijken als je anders wilt doen.” Naar de rol van de medewerker bijvoorbeeld, betoogde Cees de Wildt, manager Team Arbeid bij Actiz en DIZ Day-sidekick. “We moeten meer vanuit de bedoeling werken en minder vanuit het systeem. Dus kijk naar wat mensen kunnen en creëer zo een oplossing in plaats van een probleem.”

Victor Mids

Af en toe ook even stilstaan dus. Om te kijken, te verwonderen en inspiratie op te doen. Iets waar DIZ Day rijkelijk in voorzag. Allereerst via een presentatie van Victor Mids, illusionist en niet-praktiserend arts, bekend van het tv-programma Mindf*ck. Hij liet met een serie illusies zien hoe aandacht werkt en het brein kan worden beïnvloed. Cees de Wildt kreeg de keuze tussen twee omgekeerde plastic bekers, eentje met en een zonder kruis. “Wil je de beker met kruis gebruiken of wegdoen?” vroeg Victor Mids hem. “Gebruiken”, antwoorde Cees, waarna de illusionist de andere beker platsloeg. Onder de beker met kruis kwam een rechtopstaand mes tevoorschijn. Lachend verklaarde Mids blij te zijn dat Cees voor de andere beker had gekozen.

Illusie van vrije keus

Een voorbeeld van cognitieve afleiding, verklaarde de illusionist na afloop. “Ik creëer met de woorden ‘gebruiken’ en ‘wegdoen’ twee versies van de werkelijkheid.” Welk woord iemand ook kiest, Mids kan de beker eraan koppelen die hij wil – en zo veilig een ‘willekeurige’ beker platslaan. Ook subliminal messaging (het gebruiken en benadrukken van bepaalde woorden), mirroring (spiegelen van gewenst gedrag) en reverse psychology (aanzetten tot iets door het tegenovergestelde te zeggen) kwamen voorbij als voorbeelden om de illusie van vrije keus te creëren. “Ik hoop dat ik jullie heb verwonderd en dat je er aangaande je werk mooie inzichten aan over hebt gehouden”, besloot de illusionist.

Kijken wat er kan

Aan tafel werd verbluft nagekaart over wat zich onder hun ogen zojuist had afgespeeld. “Waar je je aandacht op vestigt, is wat je ziet”, concludeerde Sabine Uitslag. Niels Honig, lid raad van bestuur Franciscus en Vlietland Ziekenhuis, stelde dat het omgekeerde ook waar is. “Waar je geen aandacht voor hebt, zie je niet. Je moet dus wíllen zien.” Het belang van samenwerking in de keten bijvoorbeeld. “Dat lukt niet als we in stukjes blijven denken.”

Vivian Broex, voorzitter raad van bestuur van Zorgspectrum, pleitte ervoor om in alle omstandigheden te kijken naar wat er kan. “Dat leidt tot nieuw debat en nieuwe opinies – dat zorgt voor verwondering. Je moet ruimte krijgen om je eigen overtuiging los te laten.”

Nieuw begin

Als manager moet je daarvoor soms op je handen zitten, meent Broex. “En luisteren wat zorgprofessionals echt nodig hebben.” Dat is precies wat ten grondslag ligt aan het Verpleeghuis van de Toekomst van ZorgSpectrum, zo kregen de bijna 2000 kijkers van DIZ Day in een filmpje te zien. Zorgtechnologie die maximale ondersteuning aan cliënten (bewoners) én zorgprofessionals biedt, zodat er meer ruimte is voor persoonsgerichte zorg. Vivian Broex: “Zoals de dochter van een bewoner omschreef: dit is geen laatste fase maar een nieuw begin.”

Dans als stimulans

Na de pauze nam balletmeester Andrew Greenwood de kijkers mee op een reis van fysiologische magie. Zittend op een stoel liet hij zich meevoeren op prachtige muziek, terwijl zijn handen en voeten ritmisch dansten. “Endorfine is starting up… we’re activating the body and stimulating the cognitive – even if you’re not moving yourself.”

Dansen spreekt functies in de hersenen aan die zelfs nog aanwezig zijn bij mensen met dementie, verklaarde Prof. Dr. Erik Scherder even later. “Het werkt belonend als je nog ergens toe in staat bent. Dat is wat Andrew doet met dansen.” Maar dansen doet meer. In een vlammend betoog illustreerde de hoogleraar neuropsychologie het belang van uitdaging en stimulering van het brein. “Systemen die kwetsbaar zijn kun je weer aansturen met die delen in de hersenen die het nog doen.” Ter illustratie liet hij een ontroerend filmpje zien van een voormalig ballerina met Alzheimer die bij het luisteren van muziek van het Zwanenmeer opnieuw begint te dansen.

Van verwondering naar de praktijk

Aan tafel was de verwondering voelbaar. Maar ook enthousiasme om met de door Prof. Dr. Erik Scherders gedeelde inzichten aan de slag te gaan. Nieuwe tafelgasten Anne van Kempen, directeur mens en innovatie Zorggroep Elde en Arjan Bandel, lid raad van bestuur Laurens Zorg, werd gevraagd wat er in de praktijk voor nodig is om die verrijkende omgeving voor bewoners van een verpleeghuis te creëren. “Het zit in kleine dingen en gebeurt ook al. Maar we laten het te weinig zien”, aldus Anne van Kempen.

Arjen Bandel richtte zijn vizier op opleiding. “Dit soort inzichten zou meer aan de orde moeten komen in de opleiding van verzorgenden.” Iets waar Cees de Wildt het mee eens was. “Erik heeft hier drie kwartier verteld, dat vergeet ik nooit meer.” De praktijk is echter weerbarstig. Je hebt volgens Anne van Kempen als zorgmedewerker ruimte nodig om überhaupt open te kunnen staan voor verwondering. Iets waar automatiseren en innoveren bij kunnen helpen, meende Sabine Uitslag tot slot. En zo was de cirkel van DIZ Day rond. Een dag vol verwondering, maar ook vol praktische inspiratie die de deelnemers direct hebben kunnen inbrengen in hun dagelijks werk.

Terug naar blogartikelen