Ga naar de inhoud

Het werk van een Product Owner

Hoe zorg ik er als Product Owner voor dat wij het beste Salaris en HR pakket bouwen?

Voor het ontwikkelen van software zijn de software ontwikkelaars natuurlijk onmisbaar. Maar zonder de Product Owner is het maar de vraag of de juiste software met de juiste kwaliteit wordt ontwikkeld. Bij SDB Groep werken wij met scrum teams om de software te ontwikkelen. In de scrum teams zitten ontwikkelaars, de product owner en een scrum master.

Ik ben sinds 2018 Product Owner bij SDB groep en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de HR en Salaris pakketten. Het is echt een leuke en veelzijdige baan. Ik geef graag een inkijkje in de vraagstukken waar ik mij als Product Owner mee bezig houdt om er zo voor te kunnen zorgen dat wij de allerbeste oplossingen bouwen voor onze klanten.

Welke nieuwe functionaliteiten gaan we ontwikkelen?

Om dit te kunnen bepalen heb ik veel overleg met verschillende stakeholders. Dat zijn mijn eigen collega’s, die bijvoorbeeld expertise hebben op het gebied van de verschillende CAO’s die wij ondersteunen. Maar dat zijn vooral ook de eindgebruikers zelf. Zij geven ons feedback over het huidige product en de gewenste nieuwe functionaliteiten. Het ophalen van de input vormt een heel belangrijk deel van mijn werk. Ik ben de verbinding tussen gebruikers en andere stakeholders en de development organisatie. Ik gebruik natuurlijk ook digitale hulpmiddelen om input en feedback op te halen, zoals UserVoice en data analyse.

Wat gebeurt er in de markt?

Als schakel tussen het ontwikkelteam en de ‘buitenwereld’ houd ik zoveel mogelijk alle ontwikkelingen bij. Niet alleen binnen mijn vakgebied Salaris en HR en de zorg & welzijn CAO’s. Maar het is ook belangrijk te weten wat er gebeurd binnen de sectoren van onze klanten, zoals de VVT en de GHZ. En ik wil natuurlijk ook graag weten waar onze concurrenten mee bezig zijn.

Hoe is de kwaliteit van ons werk?

Als Product Owner ben ik niet een van de ontwikkelaars die onze producten maken. Maar ik ben wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product en de manier waarop het team werkt. Als je werkt in een scrum team heb je iedere twee weken meetings om te bekijken wat er is opgeleverd en wat de kwaliteit is. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid zaken die ontwikkeld worden, maar ook om de manier waarop en of het van de juiste kwaliteit is. Feedback van klanten en interne stakeholders helpen ons met het inzichtelijk maken van de kwaliteit en de efficiëntie. De twee wekelijks retrospective, een meeting waarin we terugkijken op de sprint en benoemen wat goed en minder goed is gegaan, helpt mij en het team bij de invulling van onze sprint meetings. Het geeft mij echt voldoening als ik zie hoe wij over tijd steeds beter werk zijn gaan leveren!

Als product owner vind ik het leukste aspect van de rol product owner dat je enerzijds bezig bent om de wensen van eindgebruikers te vertalen naar efficiënte gebruiksvriendelijke oplossingen en anderzijds heb je daardoor ook veel contacten met de diverse stakeholders. Het geeft met name veel voldoening als je ziet dat de functionaliteiten die gemaakt zijn in grote getale door de eindgebruikers gebruikt worden.

Terug naar blogartikelen