Ga naar de inhoud

KIX Day 2023 ‘Kinderopvang in haar kracht’ | Terugblik & Aftermovie

De eerste editie van KIX Day op dinsdag 3 oktober 2023 gaat de geschiedenisboeken in als een geweldige eXpierence speciaal voor onze Kinderopvang-klanten. In het Archeon in Alphen aan den Rijn stond de dag in het teken van elkaar ontmoeten, inspiratie opdoen en ervaringen uitwisselen om de kinderopvang optimaal in haar kracht te zetten.

Host Peter van Zijl vloog er direct in met het statement: ‘is het niet raar: dat we eerst zeggen tegen de overheid dat ieder kind recht heeft op goede opvang en als dit vervolgens door de overheid mogelijk gemaakt wordt dankzij gratis kinderopvang zeggen we…. ‘Maar dat kunnen we helemaal niet aan!’ Het lijkt misschien onmogelijk, maar is dat het echt?

Het onmogelijke mogelijk maken. Dát is wat de gastsprekers van KIX Day 2023 met elkaar gemeen hadden. Na een bruisende keynote van Jan van Setten werd vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgelegd waarom ze een challenge hebben uitgeschreven om ideeën te verkrijgen om personeel voor de sector te behouden. Brugwerk heeft deze kans met beide handen aangegrepen en kwam als winnaar uit de bus. Zij ontwikkelden ‘Open Kaart’: een kaartspel dat pedagogisch professionals gedurende de dag en werkweek stimuleert om te focussen op de positieve aspecten van hun werk. Meer werkgeluk zorgt voor meer welzijn en meer betrokken collega’s en verhoogt de productiviteit.

Ook de overige sprekers hebben het ‘onmogelijke’ mogelijk gemaakt: FAIR Brabant heeft er voor gezorgd dat bemiddelingsbureaus in de zorg in Zuid-Oost Brabant niet meer nodig zijn. Ze hebben een platform ontwikkeld waar ZZP’ers en zorgorganisaties direct aan elkaar verbonden zijn en hun vraag en aanbod aan elkaar wordt gematcht. Hiermee weten ze de kosten voor zorg aanzienlijk terug te dringen. Een inspirerend voorbeeld voor de kinderopvang, waar ook vele gebruik wordt gemaakt van ZZP’ers.

BoerBurgerBeweging – we kennen ze allemaal – heeft óók het onmogelijke mogelijk gemaakt: van uit het niets naar de grootste partij! Zij vertelden hoe ze dit door middel van slimme marketing voor elkaar hebben gekregen. Als we daar als kinderopvang sector geen inspiratie uit kunnen halen… dan weten wij het ook niet!

Na de heerlijke lunch was het ‘zweten’ tijdens de interactieve break-out sessies. Want hoe ga jij als kinderopvangorganisatie het onmogelijk mogelijk maken, zoals jouw personeel behouden en de kosten van ZZP’ers terugdringen?

Het was een geweldige dag waarin veel inspiratie is opgedaan en veel ervaringen met elkaar zijn gedeeld. Onder het genot van een hapje en een drankje werd hier nog lang over nagepraat.

Bekijk hieronder de aftermovie voor een impressie van de dag!

Terug naar blogartikelen