Ga naar de inhoud

Open brief aan Nederland – zorg is van jou en mij

 

Beste samenleving,

“Dagelijks worden gemiddeld 727 ziekenhuisbedden bezet door patiënten die eigenlijk ontslagen moeten worden.” – Over dit item van EénVandaag op 15 februari ontstond veel commotie.

Verschrikkelijk. Schrijnend. Hoe kan het dat er geen plek is voor hulpbehoevenden? Omdat ze tussen wal en schip geraken. Bijvoorbeeld omdat ze geen ziekenhuiszorg nodig hebben en er nog geen plek is in een revalidatie-instelling of verpleeghuis.

Wij spreken elke dag zorgorganisaties en zij doen hun uiterste best om situaties zoals in EénVandaag te voorkomen. Prof. Jos Schols geeft een aantal voorbeelden van initiatieven om de zorgverlening te verbeteren en muren af te breken. Fantastisch!

Maar of we het leuk vinden of niet, uiteindelijk wordt de zorg schaarser. We worden steeds ouder en we weten allemaal: ouderdom komt met gebreken en deze worden heftiger zonder de juiste aandacht. Tegelijkertijd is er een tekort aan personeel en rijzen de kosten de pan uit. Natuurlijk helpt innovatie. Natuurlijk helpt het als de financiering in de zorg op een andere manier wordt ingericht. Maar is dat genoeg, is er geen andere oplossing dichter bij huis?

Het moet anders. Als wij als samenleving niet anders gaan denken wordt de zorg onhoudbaar. We kunnen daarbij niet alleen naar de professionele zorg en de overheid kijken en wijzen. Zorg is niet alleen van de overheid. Zorg is van jou en mij, van ons als samenleving.

Wij kunnen er met zijn allen aan bijdragen dat professionele zorg de zorg kan leveren als het écht nodig is. Het kan! Als wij er met zijn allen net iets vaker zijn voor de ander. Als wij onze ouders even een dagje of een paar dagen kunnen opvangen als dat nodig is. Als wij de buurvrouw helpen als ze even wat minder ter been is, of als we naasten helpen dingen te regelen zodat ze van de ene zorginstelling naar de andere kunnen.

Zorg door en voor de samenleving. Community Care. Het vraagt iets van de hele samenleving. Flexibiliteit van werkgevers, zodat iemand iets voor zijn naaste kan doen op het moment dat het nodig is. En stel je voor dat die werkgevers van de overheid meer ruimte krijgen voor zorgverlof en wat dat zou kunnen betekenen…

Anders denken en  anders doen….

We weten het antwoord niet, maar als we naar de feiten en emoties kijken, weten we één ding zeker: dat het anders moet en dat we allemaal een steentje moeten bijdragen. Dat we onze gedachtegang moeten veranderen voor onze eigen toekomst. Vanaf vandaag, beginnend bij onszelf!

SDB Groep start graag het gesprek met JOU. Om samen te kijken naar de echte uitdagingen, stigma’s, zorgen en vooral alle ideeën die we als samenleving hebben om het verhaal rond zorg te veranderen als echte mensen. We nodigen je uit actief deel te nemen aan het gesprek op social media. We hopen dat het een beweging in Nederland op gang brengt om ervoor te zorgen dat we allemaal op onze eigen kleine manier bijdragen om een enorm verschil te maken. #CommunityCare

Wat kan jij doen voor jouw naasten?

Namens alle hulpbehoevenden en zorgprofessionals, bedankt.

SDB Groep

 

Zullen we samen sparren over de inrichting van de zorg in de toekomst? Laat je gegevens achter op deze pagina en we nemen contact met je op!

Terug naar blogartikelen