Ga naar de inhoud
Online behandeling van depressie bij jongeren van 14 tot 23 jaar

Doepressie

Ben je tussen de 14 en 23 jaar? Voel jij je vaak somber of leeg? Zit je niet lekker in je vel? Heb je het gevoel dat je geen grip hebt op je stemming? Heb je geen zin om dingen te ondernemen en heb je daar last van?

Dan is Doepressie misschien wel iets voor jou. Met het programma leer je grip te krijgen op je stemming.

Lekker thuis

Doepressie is een programma dat je samen met een hulpverlener volgt. Je doet een deel thuis op de computer en daarnaast heb je een aantal afspraken met je hulpverlener om ervoor te zorgen dat je het programma goed kan volgen. Hierdoor kan je aan je programma werken wanneer jij wilt, in je eigen tempo en op de tijd dat het jou uitkomt.

Online psycho-educatie is een interessant hulpmiddel voor LVB-instellingen als ouders en hun kinderen voor het eerst aankloppen met problemen.

Samen met je hulpverlener

Om ervoor te zorgen dat je het programma goed kan volgen heb je een vaste hulpverlener. Terwijl je thuis aan je programma werkt, kan je berichten sturen als je een vraag hebt. Je hulpverlener kijkt hoe de behandeling gaat en geeft tips om je te helpen. Je start het programma samen, zodat je hulpverlener je goed op weg kan helpen. Tijdens het programma heb je een aantal afspraken om te bespreken hoe het gaat.

 

Ook je ouders doen mee

Alleen jij en je behandelaar hebben toegang tot het programma. Je kunt je ouders het programma laten zien of hen toegang geven als je dat wil. Je ouders kunnen ook een eigen account krijgen waarin ze informatie kunnen lezen over een depressie.

 

Het programma

Het blended behandelprogramma Doepressie bestaat uit verschillende onderdelen. In het eerste onderdeel depressie, krijg je informatie over hoe het programma werkt, depressie en de behandeling. Zodat je begrijpt wat er met je aan de hand is en hoe je daar samen met je hulpverlener aan gaat werken.
In het volgende onderdeel meten is weten leer je werken met de stemmingsmeter. Dit betekent dat je leert bijhouden hoe jij je voelt, op verschillende momenten bij welke activiteiten die je onderneemt. Dit geeft je inzicht en dat helpt!
Een ander onderdeel is relax. Dit onderdeel gaat over hoe stress je beïnvloed en hoe dat bij jou werkt. En in denk je goed leer je hoe je sombere gedachten positiever kan maken.
Daarna komt het onderdeel: pak je problemen aan! Dit onderdeel gaat onder andere over hoe je voor jezelf op kan komen en hoe je lastige situaties aan kan pakken.
In het onderdeel depressie de deur uit, kijk je samen met je behandelaar hoe je ervoor zorgt dat het goed met je gaat.

 

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het progamma, zijn er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • De stemmingsmeter, waarbij je direct kunt zien hoe jij vindt dat het gaat met je stemming en hoe dit verhoud tot je activiteiten.
  • De huiswerklijst, je ziet direct wat je (nog) moet doen.