Ga naar de inhoud
Training voor ouders met kinderen met gedragsproblemen

Oudertraining bij gedragsproblemen

Ervaar je problemen in de opvoeding? Heeft jouw kind ADHD, ASS of een gedragsstoornis en zijn ze jonger dan 14 jaar? Wil je hieraan werken?

Dan is de Oudertraining bij gedragsproblemen misschien wel iets voor jou. In de training leer je hoe ADHD, ASS of een gedragsstoornis een rol speelt in hun gedrag. En op welke manier jij je opvoeding hierop kunt afstemmen, zodat het probleemgedrag van je kind minder wordt.

Lekker thuis

De oudertraining is een programma dat je samen als ouder(s) met een behandelaar kan volgen. Een deel doe je thuis op je computer, waardoor je aan het programma kan werken wanneer jij wilt en in jouw tempo, op de tijd dat het jou uitkomt. Daarnaast vinden een aantal bijeenkomsten plaats met de behandelaar.

Samen met je partner

De training kan je alleen of samen met je partner volgen. Ook is het mogelijk om het programma samen te volgen, als één van de ouders niet meer in het gezin woont; bijvoorbeeld in geval van scheiding.

Wanneer het programma samen wordt gevolgd, krijgt ieder een eigen inlog. Een aantal opdrachten maak je samen en bij de meeste heb je beiden een eigen invulscherm. Je kunt van elkaar zien wat er is ingevuld en je kan onderling reageren, zodat er een gesprek kan ontstaan over een bepaald thema of opdracht. In het gesprek kan ook waar gewenst de hulpverlener deelnemen.

Samen met je hulpverlener

Aan het programma werk je met een vaste hulpverlener. Het programma wordt samen met de hulpverlener gestart en tijdens de behandeling vinden er een aantal afspraken plaats om de voortgang te bespreken. Terwijl je thuis aan het programma werkt, kan de hulpverlener een bericht gestuurd worden. De hulpverlener volgt het verloop van de training en reageert op gemaakte opdrachten.

 

Het programma

Het programma bestaat uit een aantal onderdelen. In het onderdeel start krijg je informatie over de training en bepaal je aan welke problemen je gaat werken.

In het onderdeel is waarom doet mijn kind zo? krijg je uitleg over hoe de aanwezigheid van ADHD, ASS of een gedragsstoornis het gedrag van je kind beïnvloed. Binnen de training stelt de behandelaar in wat bij jou kind speelt zodat de informatie voor jou passend is.

Vervolgens het onderdeel zo ontstaat probleem gedrag. In dit onderdeel leg je de situaties onder de loep, je leert ze in stukken te knippen en te begrijpen welke factoren de situatie beïnvloeden. Zodat je leert waar aanknopingspunten kunnen liggen.

En in het onderdeel reageren op gedrag, wordt er geoefend met eigen situaties. Zo kan er een filmpje over een situatie worden geupload welke als oefensituatie genomen wordt in de training.

Als laatste het onderdeel resultaat, hier evalueer je met je behandelaar wat de training jou heeft opgeleverd en hoe je de geleerde vaardigheden vast kunt houden.

 

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het programma, zijn er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • de tipkoffer, deze koffer kan je gedurende de training vullen met tips voor je zelf en hij kan geprint worden zodat je de tips in je dagelijkse leven bij de hand kan houden.
  • de huiswerklijst, hier lees je de opdrachten die voor de komende tijd staan gepland.
  • een drietal grafieken die lopende de training weergeven hoe je de opvoeding ervaart op basis van peilmomenten in de training.

 

“We kunnen allebei werken aan deze behandeling en leren veel over ons kind.”