Ga naar de inhoud
Ouder en kind leren samen online over tics

Tics

Ouders kunnen er erg van schrikken wanneer zij merken dat hun kind een tic heeft. Toch is dit over het algemeen niet nodig. Tics komen vrij regelmatig voor bij kinderen tussen de 4 en 15 jaar en verdwijnen gemiddeld weer binnen een jaar. Een tic is een plotselinge, onwillekeurige, snelle, herhaalde, niet ritmische motorische beweging of vocale uiting. Een tic wordt ervaren als onbedwingbaar. Toch kan een tic vaak wel enige tijd (variërend van seconden tot minuten) onderdrukt worden.

Begrip

Voor ouders is het belangrijk om te goed begrijpen wat tics zijn en te weten hoe ze hun kind hierbij kunnen begeleiden. Hiervoor was er al een psycho-educatie programma gericht op ouders. Voor ouder en kind samen bestond er nog geen programma. Met de komst van het nu beschikbare behandelprogramma Tics nu wel.

Begeleiding door Kaya

Tics is een psycho-educatie programma waarin door middel van video’s, interactieve oefeningen en animaties wordt uitgelegd wat tics zijn en hoe deze het leven beïnvloeden. Het programma is gericht op kinderen tot 12 jaar en hun ouders.

De informatie voor ouders en kinderen staat in één programma maar is van elkaar gescheiden op basis van wie de gebruiker is. Zo kunnen ouders speciale pagina’s lezen met achtergrondinformatie en meer verdieping over tics die niet zichtbaar zijn voor kinderen. Wanneer een kind hetzelfde hoofdstuk doorloopt ziet het informatie over tics specifiek voor kinderen. Kinderen worden begeleid door een bijbehorende compagnon, Kaya, die ze door het programma leidt.

Extra informatie voor ouders

Kinderen met een tic kunnen het programma Tics samen met hun ouder doorlopen. De ouder kan dankzij extra informatie een kind beter begeleiden hierin en de vragen die een kind heeft beantwoorden. Aan het einde van het programma maken ouders samen met hun kind de balans op om te zien welke invloed het inzicht en begeleiding hebben gehad op het gedrag.

Tics is ontwikkeld door Lucertis, Stichting Yulius en Jouw Omgeving. Het is in te zetten bij iedere behandeling waarbij een tic-aandoening voorkomt. Belangstelling voor het gebruik van Tics in je instelling? Neem contact op voor meer informatie.