Ga naar de inhoud
Online behandeling voor mensen met cognitieve klachten

Niet rennen maar plannen

Per jaar worden er meer dan 120.000 mensen geconfronteerd met een ongeval of ziekte waardoor de hersenen beschadigd kunnen raken, zoals een beroerte, MS of hersentumor. Een groot deel van deze mensen houdt helaas blijvend last van beperkingen en een veranderd functioneren, waaronder cognitieve klachten. Voor deze mensen is het programma Niet Rennen maar Plannen ontwikkeld. Dit succesvolle programma is er nu ook in een online versie.

Veel voorkomende cognitieve klachten zijn vermoeidheid en problemen met het geheugen. Ook het verwerken van (grote hoeveelheden) informatie kan lastig zijn. Daarnaast kunnen problemen met het plannen en uitvoeren van activiteiten ontstaan. ‘De klachten beperken mensen in hun dagelijkse bezigheden en zijn dus van grote invloed op de kwaliteit van leven,’ zegt mede initiatiefneemster Caroline van Heugten, hoogleraar Klinische Neuropsychologie van Maastricht University. Vaak zijn de klachten blijvend.

 

Leren omgaan met nieuwe situatie

In het online programma komen verschillende thema’s aan bod, zoals beperkte belastbaarheid, snelheid van informatieverwerking, geheugen en uitvoerende functies. Er kan extra aandacht worden besteed aan onderwerpen die voor een patiënt van belang zijn. Een belangrijk onderdeel van ‘Niet rennen maar plannen’ is het voorlichten van patiënten over hun cognitieve en psychologische problemen. Dit wordt psycho-educatie genoemd. Wat kun je bijvoorbeeld doen om voor een geheugenprobleem te compenseren? Wat kun je doen als je problemen hebt met plannen? Hoe kun je je vermoeidheid het beste hanteren? En hoe kun je cognitieve en psychologische problemen beter leren beheersen en controleren?

 

Thuis trainen

Anne Visser-Meily, revalidatiearts UMC Utrecht en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU): ‘Het programma is inmiddels zeer succesvol binnen de revalidatiezorg, maar er was grote behoefte aan een online versie. Daarmee wordt het voor de patiënt mogelijk om de training deels thuis in zijn eigen tempo te doen, eventueel samen met familie. Het scheelt de patiënt reis- en wachttijd en dat is zeker bij deze groep van belang omdat die snel en vaak moe en overprikkeld is.’ De patiënt leest informatie en doet oefeningen. Er zijn video’s, animaties en infographics beschikbaar. Via een chatfunctie kunnen de patiënt en behandelaar veilig met elkaar communiceren. Tussendoor wordt gevraagd om huiswerkopdrachten te maken.

Een samenwerkingsverband tussen de oorspronkelijke ontwikkelaars Maastricht University en KCRU en de nieuwe partners Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en GGZ-instellingen GGZ Ingeest en GGZ Noord-Holland Noord maakte dit mogelijk. Samen met Jouw Omgeving, een platform voor effectieve online hulp, is het programma uitgebreid en geschikt gemaakt voor online gebruik.