Ga naar de inhoud

Quadrant Kindercentra en de kracht van SDB Medewerkersplanning in combinatie met HR & Salaris

Stichting Quadrant Kindercentra richt zich op de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, waarbij geborgenheid in een veilige en uitdagende omgeving voorop staat. De juiste ondersteuning van software draagt op de 40 vestigingen bij aan het creëren van de beste omgeving voor het kind om tot ontplooiing te komen. Rik Boswerger, Directeur Bedrijfsvoering is erg blij met  Medewerkerplanning, Salaris & HR software én de suite-gedachte van SDB Groep. Hij vertelt hier enthousiast over. 

“We werken al jaren met planningssoftware van SDB Groep om onze medewerkers effectief te kunnen inzetten. Het systeem werkt gewoon heel goed en kan zelfs meer dan we op dit moment gebruiken. We maken onze roosters er efficiënt mee rond en we kunnen onze flexibele schil ermee inrichten. Daarnaast, en dat is erg belangrijk binnen de kinderopvang, kunnen we de Beroepskracht Kind Ratio (BKR) dankzij SDB Medewerkersplanning goed bewaken.  

Iedere keer als we iets nieuws willen, blijkt SDB Medewerkersplanning dit al te faciliteren. Daarom heb ik nooit een overstap op andere software overwogen. Zo zijn we sinds januari gestart met zelfroosteren. Hierdoor leggen we meer regie bij de medewerkers. We willen hiermee bereiken dat medewerkers iets flexibeler worden en ik ben er van overtuigd dat het helpt om de medewerkerstevredenheid te verhogen. Ik kom vanuit de zorg waar zelfroosteren al meer voorkomt. Je merkt dat als medewerkers zelf flexibeler kunnen omgaan met hun planning dat ze gelukkiger zijn. Daardoor is het uiteindelijk ook makkelijker medewerkers te binden aan de organisatie.” 

Het belang van software in het ondersteunende proces 

Rik heeft nooit getwijfeld over SDB Medewerkersplanning en daar zijn wij natuurlijk hartstikke blij mee. Zeker ook omdat dit niet geldt voor het hele softwarelandschap van Quadrant Kindercentra. Sinds Rik in 2023 in dienst kwam is hij voortvarend aan de slag gegaan om daar verbetering in te brengen. 

“Ik kom vanuit de zorg en er zijn heel veel overeenkomsten tussen zorg en kinderopvang. Het belangrijkste verschil is misschien wel dat er in de kinderopvang veel meer concurrentie is. Concurrentie op ouders en concurrentie op de arbeidsmarkt. Het is super belangrijk dat de software systemen goed werken en slim ingericht zijn, dan is je ondersteunende proces goed ingevuld en kan er meer geld en tijd naar het primaire proces. Dit leidt tot gelukkigere medewerkers en tevreden ouders.” 

SDB HR & Salaris & de kinderopvangsuite 

Om het ondersteunende proces optimaal te faciliteren heeft Quadrant Kindercentra er voor gekozen om het oude HR-systeem te vervangen voor SDB HR & Salaris. Rik: “We hebben een programma van eisen opgesteld en verschillende leveranciers langs de meetlat gelegd. Uiteindelijk hebben we voor SDB HR & Salaris gekozen. Niet alleen voldoet SDB HR & Salaris aan al onze eisen en wensen, SDB Groep is ook een software suite aan het bouwen voor de kinderopvang. Dat vinden wij erg interessant. 

De voordelen van de suite ervaren we nu al. De uitstekende koppeling tussen HR en medewerkersplanning levert qua administratie heel veel voordelen op. Hoe mensen geroosterd worden, worden ze ook uitbetaald en mensen kunnen eenvoudig juist geroosterd worden doordat opleidingsniveau en certificering inzichtelijk is bij het plannen. Dit levert niet alleen tijdwinst op, maar voorkomt ook fouten. Daarnaast hebben medewerkers één app voor alle zaken rond HR én hun planning: de SDB Octopus app.” 

SDB Groep: vakkundige én leuke mensen 

Quadrant is erg tevreden over de software van SDB Groep. Tegelijkertijd geeft Rik aan dat de relatie met een leverancier voor hem heel belangrijk is. Natuurlijk moet de software zijn werk doen, de organisatie achter de software leidt tot vertrouwen in de toekomst. Rik: “Het mooie van SDB Groep is dat het een best wel omvangrijke organisatie is en daardoor slagkracht heeft en dat ikzelf tegelijkertijd een klein netwerk van personen bij SDB Groep heb die aardig en behulpzaam zijn en mij uitstekend helpen met mijn uitdagingen. Daardoor voelt het toch heel persoonlijk. Wat ik ook fijn vind is dat als ik iets wil en het kan niet, dat dat ook gewoon gezegd wordt. Er wordt niet omheen gedraaid.” 

Waar Rik ook erg tevreden over is, is de migratie van het oude HR-systeem naar SDB HR & Salaris: ”We zijn als eerste begonnen met de migratie van salaris, zodat dit in januari direct goed zou verlopen. Mede dankzij de uitstekende samenwerking met jullie consultants is dit goed verlopen. Zij waren goed benaderbaar, meedenkend. 

Daarna zijn we gefaseerd alle HR-modules gaan uitrollen. Zo blijft het behapbaar voor medewerkers.  SDB Groep begeleidt ons hier goed in, door te werken op basis van best practices. Daardoor hoeven we niet het wiel opnieuw uit te vinden. Uiteraard kom je altijd kinderziektes tegen en dan is het belangrijk dat dit snel opgelost wordt. Hier ben ik erg tevreden over.” 

Een kijkje in de toekomst 

Rik wil met Quadrant Kindercentra toe naar een organisatie waar ze veel extra’s kunnen doen voor kind en medewerker. Als stichting investeren ze al het geld dat ze ontvangen terug in de kinderopvang. Als alle systemen zo efficiënt en goed mogelijk ingericht zijn, blijft er meer tijd en geld over om die extra’s ook te kunnen realiseren.  

“Mijn droom is dat we met één partij de suite aan software voor kinderopvang kunnen bedienen. Dat ik één aanspreekpunt en één partij heb die ik voor het integrale proces verantwoordelijk kan maken. En waarbij de integratie en koppelingen van systemen goed geborgd zijn, want dit blijft altijd een uitdaging als je met meerdere leveranciers te maken hebt.” 

Ook heeft Rik tot slot nog een tip voor SDB Groep: “Ik zou graag wat meer willen sparren met peers in de kinderopvang. Daarom zou ik het fijn vinden als er gebruikersgroepen komen om af en toe te kunnen sparren met andere kinderopvangorganisaties over hoe we de software van SDB Groep optimaal kunnen gebruiken.” 

Branche: Kinderopvang
Terug naar klantverhalen